HEMOM SKÖNSTAVIKKULTURMÄRKNINGMEDLEMDOKUMENTKONTAKTLOGGA IN
OM SKÖNSTAVIK
Radhus i bild
Planritning
50-tal på Finbagarvägen
Finbagarvägen i litteraturen
Arkitekterna
Om Sköndal
Hitta hit

Radhus i bild





Entré på Finbagarvägen vintern 1964. Lägenheternas
entré var från början utan tak så att dörrglaset kunde
släppa in dagsljus i hallen.
 




Entré på Finbagarvägen vintern 1964. Lägenheternas entré var från början utan tak så att dörrglaset kunde släppa in dagsljus i hallen.



Notera brevinkastets placering – på höjden i lägenhetsdörrens innerkant! Diskussionerna med Posten för att få brevinkast i de nya förrådsdörrarna var många. Den enda belysningen i gångarna kom från den tidstypiska nummerskylten. Här har de två klängväxterna och fyra buskarna som landskapsarkitekterna lät plantera mellan varje entrépar växt till sig. 



Även tvättstugans dörr, entrén till värmecentralen och garagens dörrar var år 1964 i originalutförande och delvis försedda med glas. Entrén till värmecentralen har i samband med byte av värmekälla ändrats, men är idag återställd för att likna den ursprungliga. Lekplatsen bestod från början bland annat av en lekstuga och var helt omgärdad av staket.



Den stora stenmangeln i tvättstugan har stått där sedan 1954. Ta en titt på Bengt Härjes målning nästa gång du tvättar: Höststädning på Finbagarvägen 1979 - en årlig tradition bland många andra som lever kvar.



Fasadens diskreta grå/beiga färg valde arkitekterna för att framhäva naturens grönska. På baksidan – eller framsidan enligt många – är balkong och räcke vid uteplatsen målade i en färg för varje lägenhet (liksom entrédörrarna från början). I några längor är till och med arkitekternas ordning på räckenas färgsättning kvar: grönt, brunt, rött, gråblått osv. I de trekantiga träribborna i uteplatsens räcke bildar solen ett vackert skuggspel. Föreningen tillhandahåller fortfarande ”trekantsribbor”.



Från början skulle det vara Höganäsklinker i hallens entré, men det blev Ifö-plattor. Mörkt terrakottafärgade med vacker avfasning i framkant och diskret övergång till hallens ekparkett. Ljuset från vardagsrummet lockar in besökaren.



Fyra hyllor ingick i matkällaren som är placerad mot yttervägg i entrén. Idag har många gjort om matkällaren till WC/tvättrum. För de som har ”förrådet” kvar är det en räddning när gäster ska komma och det behöver snabbstädas.



”Kapprummet” placerades gömt från entrén, bakom smala ekribbor som ger intryck av rymd i hallen. Hatthyllan ingick och finns fortfarande kvar i några lägenheter. Den smäckra trappan med steg, ribbor och ledstång i ek är nästan som ett konstverk.



Få originalkök finns kvar idag. Ursprungligen var köksluckor och lådor gråmålade. Lådornas handtag var i trä medan luckornas beslag var i metall (här utbytta). Speceriskåp med lådor av plast för mjöl, socker, salt och annat ingick. På köksbänken vid ingången från hallen liksom på bänken bredvid spisen ligger Perstorps-platta. Här finns även dörren mellan kök och matplats kvar.



Städskåpet är centralt placerat i hallen och plats-byggt med vädrings-springor. Ursprungliga 50-talsbeslag i metall (som på bilden) finns i nyproduktion idag.



Tidstypisk strömbrytare och praktisk bräda över fönstret för uppsättning av gardinstång.



Så här hade arkitekterna ritat avdelaren mellan vardagsrum och matplats. Efter önskemål erbjöds dock några varianter att välja mellan. Även öppen spis och burspråk i vardagsrum var tillval som kunde göras. 



Arkitekterna månade om såväl helheten som detaljer. Ur byggbeskrivningen: ”I badrum uppsättes två krokar av förkromad metall, lämpliga för upphängning av badrockar.” Badrumsskåpen var i emaljerad plåt med svängbar spegeldörr och den obligatoriska tvålkoppen ses i bild ovan. Väggarna kaklades med vita 15x15 plattor och golven med svarta eller terrakottafärgade Ifö-plattor. Ursprungligt glas i dörren och låsanordning (kunde variera) framgår av bilden till höger ovan. Toalettstolens svarta bakelit matchar det svarta klinkergolvet.



De ursprungliga dörrhandtagen var i vit bakelit och metall. Innerdörrarna var släta i lamellkonstruktion. Övervåningens tak var pappspända och vitmålade. På golven lades ek- eller så kallad ”fattigmansparkett” (raka rader med små stavar i bok). Från början föreslog arkitekterna dock linoleum i hallar och sovrum samt i köket. Högra bilden: Ursprunglig planlösning för övervåningen: liten klädkammare och förråd/rum med snedtak (till höger), större klädkammare (rakt fram), sovrum 1 med balkong och sovrum 2 eventuellt med fransk balkong (till vänster).



I både den lilla och stora klädkammaren på övervåningen ingick platsbyggda garderober och klädstänger. En vacker detalj är garderobernas nyckel och lås som även installerades i städ- och skafferiskåp på nedervåningen. I dag har många byggt bort klädkamrarna till förmån för fler sovrum eller sällskapsrum.


Av Madeleine Blixt


LÄS MER HUR VI BEVARAR OMRÅDET I VÅRT VÅRDPROGRAM >

Uppdaterat 2020-11-19
Bostadsrättsföreningen Skönstavik
Provided by Webforum